0
Twój koszyk jest pusty.
     

 

KURKUMINA

Czym jest kurkumina?

Kurkumina to naturalny związek polifenolowy, który znajduje się w kłączu ostryżu długiego, nazywanego ostryżem indyjskim. Roślina ta pochodzi z rodziny imbirowatych i jest uprawiana w Indiach, Chinach, a także południowo-wschodniej Azji.

Kurkumina jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Oprócz tego znalazła również swe zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz tekstylnym jako barwnik. Już w starożytnych Chinach doceniono drogocenne właściwości tego składnika. Używano go m.in. do łagodzenia problemów wynikających z niestrawności, leczenia dolegliwości wątroby i żołądka oraz leczenia ran i blizn.

Współcześnie prowadzone są badania dotyczące kurkuminy oraz jej właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, antydepresyjnych i wielu innych. Uważa się, iż związek ten działa również przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Dotychczas przeprowadzone analizy wykazały, iż kurkumina oddziałuje na wiele substancji, w tym białka, czynniki wzrostu, enzymy oraz cytokiny.

Liczne badania dowodzą, iż absorpcja przyjmowanej doustnie kurkuminy może zostać zwiększona dzięki jednoczesnemu przyjmowaniu piperyny. Składnik ten zwiększa dostępność kurkuminy nawet 2000 razy bez występowania skutków ubocznych [1].

Właściwości przeciwzapalne kurkuminy

Stan zapalny zawsze ma jakąś przyczynę. Najczęściej w taki właśnie sposób organizm walczy z patogenami oraz przyśpiesza regenerację uszkodzonych komórek i tkanek. Stan zapalny może być wywołany infekcją, urazem lub stresem o różnym podłożu.

Współcześnie za jedną z głównych przyczyn występowania przewlekłych chorób cywilizacyjnych (m.in. chorób serca, nowotworów, miażdżycy, choroby Alzheimera, chorób neurodegeneracyjnych) uważa się stany zapalne. Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, które przez niektórych autorów badań uważane są za porównywalne do działania leków [2]. Należy jednak mieć na uwadze fakt, iż składnik ten w porównaniu do preparatów farmaceutycznych, nie powoduje skutków ubocznych. Suplementacja kurkuminy może zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania przewlekłych stanów zapalnych.

Kurkumina odpowiada za blokowanie NF-kB, czyli kompleksu białkowego występującego niemalże we wszystkich komórkach organizmu człowieka. NF-kB uczestniczy w odpowiedzi odpornościowej na bodźce, które oddziałują na komórki (m.in. antygeny, wolne rodniki) [3]. Niektórzy naukowcy wskazują, iż niewłaściwa regulacja NF-kB może być przyczyną rozwoju stanów zapalnych, nowotworów, chorób autoimmunologicznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego [4]. Kurkumina to substancja bioaktywna, która zwalcza zapalenia już na poziomie komórkowym [5]. Właściwości przeciwzapalne kurkuminy potwierdzają również oświadczenia żywieniowe i zdrowotne Unii Europejskiej [16].

 

Właściwości antyoksydacyjne kurkuminy

Stres oksydacyjny przyspiesza proces starzenia się organizmu oraz może być przyczyną wielu chorób. Wolne rodniki, które powstają w jego wyniku, uszkadzają i niszczą ważne substancje – kwasy tłuszczowe, białka i DNA. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz zwiększa aktywność enzymów przeciwutleniających [6]. Związek ten więc bezpośrednio przyczynia się do walki z wolnymi rodnikami, jak również aktywuje inne mechanizmy przeciwutleniające.

Kurkumina wspomaga ochronę komórek ciała przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, w tym spowodowanymi szkodliwym promieniowaniem UV oraz zanieczyszczeniami. Negatywne czynniki mogą uszkadzać komórki, jeżeli nie zostaną przechwycone przez sieć antyoksydantów, w której skład wchodzą m.in. przeciwutleniacze [16].

 

Kurkumina a choroba Alzheimera i depresja

Wśród najczęściej występujących chorób neurodegeneracyjnych wyróżnia się chorobę Alzheimera. Aktualnie nie istnieje terapia, która mogłaby skutecznie leczyć oraz zapobiegać rozwojowi tego schorzenia. Powstawanie choroby Alzheimera łączone jest ze stanami zapalnymi organizmu oraz stresem oksydacyjnym. Jak już zostało wspomniane powyżej, kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Przeprowadzone dotychczas badania sugerują, iż kurkumina przenika przez barierę krew-mózg. Sploty białkowe powstałe na skutek choroby Alzheimera mogą zostać skutecznie usunięte ze struktury mózgu – właśnie dzięki kurkuminie [7]. Konieczne jest jednak przeprowadzenie kolejnych badań, które mogłyby potwierdzić powyższą tezę.

Kurkumina może być wykorzystywana w leczeniu zaburzeń o podłożu depresyjnym. Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, iż ma ona podobną skuteczność co farmakologiczne leki przeciwdepresyjne [8]. Niektóre dowody wskazują również, iż kurkumina pozytywnie wpływa na neuroprzekaźniki – serotoninę i dopaminę [9].

 

Kurkumina a chemoprewencja i właściwości przeciwbólowe

Chemoprewencja polega na zastosowaniu naturalnych lub też syntetycznych związków, które pomagają w zatrzymaniu, spowolnieniu lub odwróceniu zmian powstałych na skutek choroby. Związki chemoprewencyjne znajdują się głównie w roślinach. Zaliczana jest do nich m.in. kurkumina.

Kurkumina ma wysoki profil bezpieczeństwa. Jej brak toksyczności udokumentowano w badaniach klinicznych fazy I oraz II. Związek ten jest słabo wchłaniany po spożyciu, a jego niewielka biodostępność wydaje się ograniczać potencjalne pozytywne skutki. Niemniej jednak wiele badań wskazuje, iż nawet niewielkie osiągane stężenie kurkuminy może być wystarczające dla chemoprewencyjnej oraz terapeutycznej aktywności przeciwko różnorodnym chorobom. W ostatnim czasie podjęto próby zwiększenia dostępności biologicznej tego składnika [11].

Kurkumina może zmniejszać natężenie bólu pooperacyjnego, bólu stawów oraz ogólne odczuwanie bólu. Według badań odpowiednia dawka (500 mg na dobę) porównywalna jest z działaniem paracetamolu (2 g) [10].

 

PIPERYNA

 

Czym jest piperyna?

Piperyna to organiczny związek chemiczny (alkaloid), który występuje w owocach i korzeniach pieprzu czarnego. To właśnie obecności tego składnika pieprz zawdzięcza swój ostry smak. Piperyna nie tylko nadaje potrawom wyrazistości, ale również znana jest ze swych drogocennych właściwości – wspomagających odchudzanie, trawienie, usuwanie metali ciężkich z organizmu oraz wiele innych. Już w starożytnej medycynie chińskiej i indyjskiej była wykorzystywana jako środek w leczeniu problemów trawiennych (niestrawność, biegunka), bólów stawów, chorób serca, gangreny i anginy.

Piperyna to ważny składnik, który powinien wzbogacić dietę osób aktywnych fizycznie – zarówno trenujących profesjonalnie, jak i amatorsko.

 

Piperyna a usuwanie metali ciężkich, zwiększenie sytości i pobudzenie trawienia

Piperyna wiąże metale ciężkie oraz wspomaga ich usuwanie z organizmu. Związek ten ochrania okrężnicę, a także stymuluje produkcję mucyny (składnika chroniącego błony śluzowe przed działaniem enzymów). Piperyna pozytywnie wpływa na odczuwanie uczucia sytości, co pośrednio może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała. Z tego też względu piperyna wykorzystywana jest jako jeden ze składników preparatów odchudzających [17].

Piperyna odpowiada za pobudzenie zakończenia czuciowego w przewodzie pokarmowym. Związek ten pozytywnie wpływa na trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego. Według dotychczas przeprowadzonych badań piperyna odznacza się właściwościami przeciwbiegunkowymi [12]. Ponadto oddziałuje na lepsze wchłanianie niektórych witamin oraz składników mineralnych, m.in. selenu, witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Jej atutem jest również to, że zwiększa nawet 2000 razy przyswajalność kurkuminy [1].

 

Piperyna oraz jej inne właściwości

Piperyna pozytywnie wpływa na zdolności zapamiętywania w przypadku ich upośledzenia. Ponadto łagodzi objawy depresji dzięki modulacji układu serotoninergicznego, a także spowalnia neurodegenerację [13].

Związek ten wspomaga procesy metaboliczne organizmu. Zwiększa przyswajanie białek, jak również ułatwia absorpcję koenzymu Q10. Według dotychczas przeprowadzonych badań poprawia krążenie krwi oraz ukrwienie tkanek. Piperyna charakteryzuje się także właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi [15] oraz antybakteryjnymi. Związek ten z powodzeniem wykorzystywany był w leczeniu gronkowca złocistego oraz różnego rodzaju bakterii (np. Bacillus sphaericus) [14].

Piperyna zwiększa ilość komórek barwnikowych skóry, czyli melanocytów u osób, u których zdiagnozowane zostało bielactwo nabyte. Do takiego wniosku doszli naukowcy z King’s College w Londynie. Piperyna połączona z dwoma innymi jej pochodnymi może wyrównywać koloryt skóry [15].

 


[1] Jankowski J., Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy
[2] Jurenka J., S., Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa: A Review of Preclinical and Clinical Research
[3] Glimore T. D., Introduction to NF-kB: players, pathways, perspectives
[4] Albensi B., Mattson M., Evidence for the involvement of TNF and NF-kappaB in hippocampal synaptic plasticity
[5] Bharat B., Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases
[6] Menon V., Sudheer A., Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin
 [7] Zhang L., Fiala M., Cashman J., Sayre J., Espinosa A., Mahanian M., Zaghi J., Badmaev V., Graves M., Bernard G., Rosenthal M., Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients
[8] Sanmukhani J., Satodia V., Trivedi J., Patel T., Tiwari D., Panchal B., Goel A., Tripathi C., Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial
[9] Kulkarni K., Bhutani M., Bishnoi M., Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system
[10] Di Pierro F., Rapacioli G., Di Maio E., Appendino G., Franceschi F., Togni S., Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva(®)), nimesulide, and acetaminophen
[11] Wolanin K., Piwocka K., Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki
[12] Klimowicz A., Jeziorna M., Nowak A., Bielecka-Grzela S., Wpływ wybranych roślin leczniczych na aktywność glikoproteiny P
[13] Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym
[14] Ocieczek A., Pukszta T., Nebel J., Wpływ stopnia rozdrobnienia pieprzu czarnego na jego higroskopijność badaną z wykorzystaniem wybranych modeli sorpcji
[15] Strona internetowa Labolatoria.net [online] http://laboratoria.net/aktualnosci/27131.html, dostęp: 28.06.2018
[16] Oświadczenie zdrowotne i żywieniowe Unii Europejskiej nr 4007
[17] Oświadczenie zdrowotne i żywieniowe Unii Europejskiej nr 1871

 

Umożliwiamy szybkie płatności internetowe za pomocą serwisu tpay.com