0
Twój koszyk jest pusty.
     

Omega-3 z Alg life'sDHA®

w kapsułkach

omega3 z ALG
89,90 

INFORMACJA O PRODUKCIE »

Omega-3 z Alg life'sDHA® - to wysokiej jakości suplement diety zwierający w swoim składzie olej z mikroalg Schizochytrium sp., będących źródłem kwasu dokozaheksaenowego (DHA). ...czytaj więcej

Uwaga: opakowanie zawiera pochłaniacz wilgoci nie do spożycia

life'sDHA® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy DSM

Zawartość: 60 kapsułek miękkich (SoftGel). Masa netto: 51 g. Zawiera substancję słodzącą

Producent i dystrybutor: Młyn Oliwski Sp. z o.o. ul. Spacerowa 18, 80-330 Gdańsk
Produkt jest wytwarzany zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w certyfikowanym laboratorium.

Przechowywanie :Suplementy diety powinny byś przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przechowywać z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego w temperaturze poniżej 30° C

Ostrzeżenia:
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości. Data minimalnej trwałości znajduje się z boku opakowania. Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci oraz kobiet karmiących piersią i będących w ciąży. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się zróżnicowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywanie:
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przechowywać z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego w temperaturze poniżej 25 stopni C.

SKŁADNIKI »

olej z mikroalg Schizochytrium sp., przeciwutleniacz- estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego,
olej słonecznikowy, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, aromat, nośniki - lecytyny (słonecznikowa),
sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego, glicerol, sorbitole, substancja żelująca - karagen,
barwniki – karoteny, karmel amoniakalno-siarczynowy.

1 kapsułka = 200 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA)

SPOSÓB UŻYCIA »

1 kapsułka raz dziennie. Spożywać popijając wodą

OPINIE I KOMENTARZE »

Na razie brak recenzji produktów.

Tylko zalogowani klienci którzy zakupili ten produkt mogą wystawić ocenę.

Omega-3 z Alg life'sDHA®
100% wegatariańskie



Omega-3  z alg Bene Vobis to suplement diety dostarczający jeden z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwas dokozaheksaenowy (DHA). Suplement diety przeznaczony jest dla osób, które chcą uzupełnić swoją codzienną dietę w ten ważny składnik odżywczy. Jedna kapsułka zawiera 200 mg kwasu DHA pochodzącego z naturalnego oleju z alg. Kwas dokozaheksaenowy to kwas należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Przyjmowanie kwasu DHA jest ważne dla zachowania organizmu w dobrej kondycji, ponieważ kwas DHA:

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*,
  • spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące matki wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i płodu u niemowląt karmionych piersią**.

*Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg dziennie

**Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg EPA i DHA.

Suplement diety Omega-3 z alg Bene Vobis zawiera kwas DHA występujący naturalnie w oleju z alg Schizochytrium sp. Olej z alg zastosowany w suplemencie to life’sDHA® – produkt renomowanej firmy DSM stosowany na całym świecie do ubogacania żywności w celu uzupełnienia kwasu DHA w codziennej diecie.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

Kwas DHA jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy, zaliczany do tzw. „dobrych tłuszczów”. Jest jednym z trzech najważniejszych kwasów omega-3. Wpływa pozytywnie na zdrowie oczu oraz mózgu podczas całego życia.

Kwas DHA:

jest głównym składnikiem błon komórkowych w mózgu i oczach (do 97% zawartości wszystkich kwasów omega-3 w mózgu i do 93% w oczach), zostało odkryte jego naturalne występowanie w mleku matki. Wiele badań naukowych potwierdza pozytywny wpływ obecności kwasu DHA w diecie ludzi w każdym wieku. Wiele rządowych i innych eksperckich organizacji rekomenduje włączenie kwasu DHA do swojej codziennej diety.

Źródła kwasu DHA w diecie

Tradycyjne źródła kwasu DHA to tłuste ryby oraz podroby, dlatego dla większości ludzi przyjęcie z pożywieniem odpowiedniej ilości kwasu DHA dziennie jest trudne. Obecnie DHA jest dostępne z innego, wegańskiego źródła – mikroalg. W powszechnej opinii to ryby produkują swój własny DHA, podczas gdy w rzeczywistości to algi które są ich pożywieniem są bogate w DHA, który kumulują ryby. life’sDHA® to olej bogaty w naturalny kwas DHA, pochodzący prosto ze źródła – mikroalg. Najlepszym sposobem na zapewnienie diety bogatej w DHA jest spożywanie go z naturalnych źródeł, żywności wzbogacanej lub suplementów diety.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Nie wszystkie kwasy omega-3 są zbudowane tak samo, dlatego tak ważne jest zrozumienie różnic między nimi oraz ról, jakie pełnią w organizmie. Kwas dokozapentaenowy (DHA) i eikozapentaenowym (EPA) to kwasy tłuszczowe nienasycone o długich łańcuchach, które wykazują właściwości wpływające na zdrowie, natomiast za główną funkcję kwasu ALA (alfa-liponowego) uznaje się bycie prekursorem kwasów EPA i DHA. Organizm ludzki jest w stanie przekształcić ALA do EPA i DHA, lecz proces ten jest mało efektywny. Większość ALA, która przyjmowana jest wraz z dietą metabolizowana jest w wątrobie, dlatego w organizmie nie zostaje wiele kwasu który może ulec przekształcenia do EPA czy DHA. Stopień konwersji jest mały: z ALA do EPA w granicach 5-10% oraz z EPA do DHA 0,1-5 %.

Przegląd wyników najważniejszych badań nad DHA

  • Badania pokazują, że DHA jest ważny dla rozwoju oczu i mózgu oraz ich funkcjonowania przez całe życie.
  • Suplementacja kwasem DHA przez okres ciąży wpływa pozytywnie na rozwój dziecka, szczególnie rozwój widzenia, koordynacji dłoń-oczy, funkcji i rozwoju mózgu.2-13
  • Suplementacja kwasem DHA podczas ciąży wspiera zdrowie matki oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniej długości ciąży (37-42 tygodnie).14-18
  • Zwiększone spożycie DHA z żywności lub suplementów diety oraz wysoki poziom DHA w organizmie powiązane są z polepszeniem funkcji poznawczych.
  • Zbyt małe spożycie DHA wiązane jest przeciwnie – z zaburzeniami tych funkcji 19-23
  • Niski poziom DHA łączony jest ze zwiększonym ryzykiem powiązanego z wiekiem pogorszenia pamięci oraz demencji, np. choroby Alzheimera. Wysoki poziom DHA wiązany jest natomiast z powolniejszym spadkiem naturalnie występującego wraz z wiekiem spadku funkcji poznawczych.24-28
  • Niedawno opublikowane badania sugerują, że u dzieci w wieku 7-9 lat, które mają problemy z czytaniem nastąpiła poprawa tej zdolności, pamięci i zachowania podczas przyjmowania 600 mg DHA dziennie.29
  • Suplementacja 900 mg dziennie przez 6 miesięcy kwasu DHA pochodzącego z alg przez osoby w wieku ≥55 lat skarżące się na problemy z pamięcią poprawiła ich zdolność uczenia się.30

Dlaczego life’sDHA®?

  • Może być stosowany przez wielu konsumentów: posiada certyfikat koszerności, vegan, halal oraz jest wolny od większości alergenów
  • Wykonano ponad 100 badań naukowych  z użyciem life’sDHA®
  • Odnawialne, zrównoważone źródło: hodowle alg prowadzone są w fermentatorach  o pojemności od 80.000 do 260.000 litrów
  • Produkcja w zakładach kontrolowanych przez FDA (amerykańską Agencję Żywności i Leków), co daje produkt o wysokiej jakości, powtarzalny, wysoce skoncentrowany
  • Rozpoznawalna marka: produkty wykorzystywane w ponad 500 produktach żywnościowych, napojach i suplementach na całym świecie. 

Produkcja life’sDHA®

Zakłady produkcyjne firmy DSM specjalizują się w produkcji oleju z alg bogatego w kwas DHA. life’sDHA® produkowany jest od początku do końca w zakładach ściśle kontrolowanych przez FDA w celu zapewnienia najlepszej jakości. Proces zaczyna się od zaszczepienia wstępnej hodowli komórek glonów do fermentatorów gwarantujących odpowiednie, zamknięte środowisko. Fermentatory osiągają pojemność 80.000-260.000 tysięcy litrów. W rezultacie otrzymuje się wysoce czysty produkt jakim jest olej z alg o wysokiej zawartości kwasu DHA.

DSM – globalny lider na rynku kwasów omega-3

Firma DSM wraz ze swoimi produktami bogatymi w kwasy omega-3 jest światowym liderem na rynku kwasów omega-3. Poprzez różnorodne produkty: żywność wzbogacana dla dzieci, jedzenie, napoje czy suplementy diety DSM odpowiada na zapotrzebowanie na omega-3 wszystkich konsumentów. Większość osób zdaje sobie sprawę z niezwykle ważnych funkcji, jakie kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią w naszych organizmach. Pomimo tej powszechnej świadomości istnieje wiele niedomówień dotyczących różnych typu kwasów omega oraz ich źródeł. Istnieją trzy główne kwasy tłuszczowe omega-3, a każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami zdrowotnymi.

 

Sporządzono na podstawie materiałów marketingowych firmy DSM.

Młyn Oliwski Sp. z o.o. posiada zgodę DSM na sygnowanie swojego produktu znakiem towarowym life’sDHA®.

life’sDHA® jest zastrzeżonym znakiem towarowym DSM.

 

Źródła:

  1. Lauritzen, L., Hansen, H., Jorgensen, M. & Michaelsen, K. The essentiality of long chain n-3 fatty acids in relation to development and function of the brain and retina. Prog Lipid Res 40, 1-94 (2001).
  2. Judge, M.P., O. Harel, and C.J. Lammi-Keefe, A docosahexaenoic acid-functional food during pregnancy bene_ ts infant visual acuity at four but not six months of age. Lipids, 2007. 42(2): p. 117-22.
  3. Judge, M.P., O. Harel, and C.J. Lammi-Keefe, Maternal consumption of a docosahexaenoic acid-containing functional food during pregnancy: benefi t for infant performance on problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr, 2007. 85(6): p. 1572-7.
  4. Jacobson, J.L., et al., Benefi cial effects of a polyunsaturated fatty acid on infant development: evidence from the inuit of arctic Quebec. J Pediatr, 2008. 152(3): p. 356-64.
  5. Jacques, C., et al., Long-term effects of prenatal omega-3 fatty acid intake on visual function in school-age children. J Pediatr, 2011. 158(1): p. 83-90, 90 e1.
  6. Lauritzen, L., et al., Maternal fi sh oil supplementation in lactation: effect on visual acuity and n-3 fatty acid content of infant erythrocytes. Lipids, 2004. 39(3): p. 195-206.
  7. Dunstan, J.A., et al., Cognitive assessment of children at age 2(1/2) years after maternal fi sh oil supplementation in pregnancy: a randomised controlled trial. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed, 2008.

93(1): p. F45-50.

  1. Colombo, J., et al., Maternal DHA and the development of attention in infancy and toddlerhood. Child Dev, 2004. 75(4): p. 1254-67.
  2. Hart, S.L., et al., Brief report: newborn behavior differs with decosahexaenoic acid levels in breast milk. J Pediatr Psychol, 2006. 31(2): p. 221-6.
  3. Jensen, C.L., et al., Effects of maternal docosahexaenoic acid intake on visual function and neurodevelopment in breastfed term infants. Am J Clin Nutr, 2005. 82(1): p. 125-32.
  4. Jensen, C.L., et al., Effects of early maternal docosahexaenoic acid intake on neuropsychological status and visual acuity at fi ve years of age of breast-fed term infants. J Pediatr, 2010. 157(6): p. 900-5.
  5. Helland, I.B., et al., Effect of supplementing pregnant and lactating mothers with n-3 very-long-chain fatty acids on children’s IQ and body mass index at 7 years of age. Pediatrics, 2008. 122(2): p. e472-9.
  6. Helland, I.B., et al., Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics, 2003. 111(1): p. e39-44.
  7. Carlson, SE., DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr, 2013. Feb 20. [Epub ahead of print]
  8. Makrides, M., L. Duley, and S.F. Olsen, Marine oil, and other prostaglandin precursor, supplementation for pregnancy uncomplicated by pre-eclampsia or intrauterine growth restriction. Cochrane

Database Syst Rev, 2006(3): p. CD003402.

  1. Salvig, J.D. and R.F. Lamont, Evidence regarding an effect of marine n-3 fatty acids on preterm birth: a systematic review and meta-analysis. Acta Obstet Gynecol Scand, 2011. 90(8): p. 825-38.
  2. Smuts, C.M., et al., A randomized trial of docosahexaenoic acid supplementation during the third trimester of pregnancy. Obstet Gynecol, 2003. 101(3): p. 469-79.
  3. Szajewska, H., A. Horvath, and B. Koletzko, Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation of women with low-risk pregnancies on pregnancy outcomes and growth measures at

 

 

 

 

 




Umożliwiamy szybkie płatności internetowe za pomocą serwisu tpay.com